Szegfűszeg - (Syzygium aromaticum)
A 18. századig csak őshazájában, a Maluku-szigeteken termett, és halálbüntetés járt annak, aki ki akarta csempészni. Manapság főleg a trópusi Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik. Kínában és Perzsiában potenciafokozó afrodiziákumnak tartották a szegfűszeget.
A szegfűszegben jelentős mennyiségben található fehérje, vas, szénhidrát, kálcium, foszfor, kálium és nátrium.
Ezenkívül gazdag A- és C vitaminban, de mangánt és étkezési rostokat is tartalmaz.
Fűszerként és gyógyászati célokra egyaránt a fa szárított bimbóját hasznosítjuk. Illóolajtartalma igen magas (15-20%); fő összetevője az antibakteriális és tartósító hatású eugenol.
A gyógyászatban főként csíraölőként és érzéstelenítőként használják.
Már egy csepp is hatékonyan csillapítja a fogfájást, tisztítja sebeinket és nyugtatja a viszkető rovarcsípést.
A szegfűszeg rágcsálása, illetve a főzetével történő gargalizálás fertőtleníti a torkot és a mandulákat, ezért torok-, illetve mandulagyulladás kezelésére, a fellépő fájdalom csillapítására kúraszerű használata ajánlott. segít az emésztőrendszer sima izmainak megnyugtatásában, igazolva ősrégi használatát az emésztés elősegítésére.
Élénkít, az anyagcserét fokozza, ezért a pajzsmirigy alulműködésében szenvedők számára ajánlott.
Fokozza az étvágyat, erősíti a gyomrot, a gyomorsavszintet emeli.
Gyomorhurut, kóros étvágytalanság, esetleg fertőzés esetén fogyasszunk főzetéből napi két bögrével.
Zsíroldó, a testsúly csökkentésére alkalmas, ha kiküszöböljük étvágygerjesztő hatását.
Az emésztőrendszer egész területén megszünteti az erjedéseket, ezzel együtt a puffadást is.
A vékonybélben fokozza az átalakító folyamatokat, az emésztőnedvek termelését.
Az epetermelést intenzívvé teszi, az epe hatékonyságát fokozza.
A szegfűszeg elpusztítja a bélparazitákat.
A hasmenés, a bélférgek és más emésztési betegségek kezelésében való hagyományos használatát támogató közlemények egyike szerint "gombák és baktériumok ellen széles körű antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik".
Légcső-, hörgő-, illetve a tüdőhurutos megbetegedéseinél, kiváltképpen a felszakadni nem akaró, köhögéssel járó, masszív hurutok feloldására a főzetének gőzével történő inhalálás, illetve a főzet fogyasztása, valamint az illóolaj aromájának, vagy a szegfűszeg füstjének belégzése igen hatékony és a köhögési rohamokat is csillapítja.
Forralt borban fogyasztva kiűzi a hideget a testből, meghűlésre kiváló.
Nyugtató hatása egyrészt annak köszönhető, hogy megszünteti az idegrendszert irritáló mérgeket, másrészt átható, erős aromája szinte lezsibbasztja a frusztrált, hajszolt idegeket.
Látványosan nyugtatja a vegetatív idegrendszer feszültségét, így a zsigerek simaizmainak görcseit oldja. A szervezet vizeit az átalakító folyamatok révén, a mérgek kihevítésével tisztítja, így a lehűlt, hurutos, zsíros veséket is megtisztítja, melegíti.
A nyirokrendszer megtisztításában is e módon segít, ezáltal javul a szervezet ellenálló képessége.
Alkalmas a nyirokrendszer súlyosabb betegségeinek kezelésére is.