“Gyógyszerekre nincs mindig szükség, de a gyógyulásba vetett hitre igen.”

“Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság között. A miénk a döntés, nem pedig bárki másé.” (Richard Bach: Illúziók)

Hét életmentő fűszer, étel és házi gyógymód

DR. TIHANYI LÁSZLÓ

 

Milyen is valójában a kicsattanó egészség és hogyan lehet felmérni egy egyén életminőségét? Egyre több emberben merülnek fel hasonló kérdések, hiszen nap, mint nap találkozunk az általános egészségi állapot leromlásával allergiák, autoimmun betegségek, idegrendszeri problémák, fejlődési rendellenességek és krónikus betegségek formájában. A választ ezekre a fontos kérdésekre csak akkor érhetjük meg teljesen, ha azt saját magunk tapasztaljuk meg.

 

Az alábbi hét fűszer, étel és házi gyógymód nem csupán drámai változásokat eredményezhet egészségünkben, de akár életmentő is lehet:

A kurkuma a gyömbér családjának rendkívüli tagja, melyet nem véletlenül neveznek a fűszerek királyának. Kivételessé teszik mind a rövid, mind pedig hosszú távú egészségügyi hatásai, hiszen elősegíti a csontok, ízületek, bőr, az emésztési, keringési és idegrendszer egészségét. Magas kurkumin tartalmának köszönhetően gyakorlatilag egyedülállóan veszi fel a harcot különféle betegségekkel szemben. Továbbá kimutatták, hogy segít megelőzni és kezelni a rákos megbetegedéseket, melyek napjaink vezető halálozási okai. 

Az elmúlt ötven év átfogó kutatásai megállapították, hogy a kurkumin (a kurkuma hatóanyaga) csökkenti a vér koleszterin szintjét, megakadályozza a trombózist és szívinfarktus kialakulását, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását, reumás ízületi gyulladás, szklerózis multiplex és Alzheimer-kór tüneteit, gátolja a HIV vírus szaporodását, visszaszorítja a daganatképződést, fokozza a sebgyógyulást, véd a májkárosodástól, növeli az epekiválasztást és véd a szürke hályog kialakulása ellen.

A természetes napfény (D-vitamin) a legkönnyebben elérhető és megfelelőbb tápanyag a kicsattanó egészség elérésére. Számtalan kutatás bizonyította a napfény hatására a szervezetben termelődő D-vitamin kritikus fontosságú a szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, endokrin rendellenességek, fertőzések, szervi elégtelenség, elmebaj, neurológiai zavarok és bőrbetegségek megelőzésében. 

A mandula az olajos magvak közül a leggazdagabb tápanyagban, képes azonnali és tartós fájdalomcsillapító hatást kifejteni. Gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, foszforban, E-vitaminban és vasban, segít szabályozni a koleszterinszintet, csökkenti a vérnyomást, elősegíti az egészséges fogyást. Ugyanígy, egy maréknyi mandula napi rendszerességgel való fogyasztása nem csak olyan súlyos egészségügyi problémákat előzhet meg, mint a szívbetegség, de azonnali enyhülést is biztosít az emésztési problémákra, gyulladásra és fejfájásra.

A camu camu a legnagyszerűbb C-vitaminforrás és tápanyagokban az egyik leggazdagabb gyümölcs. Nagyjából a narancs C-vitamin tartalmának ötvenszerese található meg a camu camu bogyókban, így szilárd védelmet biztosít a központi idegrendszernek, mely az agy, a szem, a tüdő, az izmok és a szív működéséért felelős. Friss gyümölcsként vagy por formájában rendszeresen fogyasztva segít elkerülni az elmebajt, valamint védi a szervezetet a bakteriális és vírusos fertőzésektől.

A tiszta víz elengedhetetlen az egészséges „belső ökoszisztéma” fenntartásához a szervezetet folyamatosan bombázó, mérgező vegyi anyagok miatt. A tiszta víz fogyasztása segít az egészség megőrzésében.

A keresztes virágú növények, mint például a brokkoli, karfiol, retek, kelbimbó és káposzta kénben gazdagok és segítenek megszüntetni a krónikus gyulladásokat, amik számos betegség elsőszámú kiváltó okai. Ezen zöldségek a szulforafánként ismert rákellenes tápanyagban is gazdagok, valamint hasznosak a méregtelenítésben és elősegítik a szövetek felépülését.

A fokhagyma az egyik leghasznosabb gyógynövényként vált ismertté.  Mivel gazdag allicinben (gyógyszergyártásban használ vegyület), így a fokhagyma sok egyéb tulajdonsága mellett hatékonyan akadályozza meg a megfázást, influenzát és csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát. Fogyasztása különösen frissen ajánlott, mivel így tartalmazza a legtöbb allicint. 

 anyagcsere-fokozo-etelek-vegetarianusoknak.jpg

25 szuper étel az anyagcsere javítására

DR. TIHANYI LÁSZLÓ 

 

Aki folyamatosan fáradtnak, ingerültnek depressziósnak vagy általánosan rosszkedvűnek és nyugtalannak érzi magát, figyelje meg az étrendjét! A mai rohanó világban a legtöbb dolgozó ember nem eszik rendesen. Az egészségtelen nassolás, a gyorséttermi ételek, a túl sok üdítőital és a mozgáshiány nagyon rossz hatással van a testre, és depressziót, dühöt, frusztrációt és különböző szívproblémákat vált ki. Ennek megelőzésére elkezdhetünk mozogni, sok vizet inni, kiegyensúlyozottan étkezni és méregtelenítő ételeket enni. Egy ilyen diéta segít megnövelni az energiaszinteket a testben, méregteleníteni a szervezetet, megerősíteni az immunrendszert, megtisztítani a bőrt és egészségesebb és frissebb érzést biztosítani számunkra.

 

Itt olvashat 25 ételről, amely  javítja az anyagcserét és természetes módon képes csúcsra járatni a testünket.

Hínár

Ez a 25 méregtelenítő étel segít egészségesebbé tenni az étrendünket és jobb formába hozni a testünket. A legtöbb ezek közül nyersen, vagy ételekbe főzve is fogyasztható, így mindig színes, érdekes és kiegyensúlyozott maradhat az étrendünk.

Ez a nem megszokott növény izgalmassá teszi az ételeket. Adjunk belőle egy keveset turmixokhoz vagy ivólevekhez, hogy megtisztítsuk a testet az olyan méreganyagoktól, mint a kadmium, az ólom vagy a stroncium. A hínár rengeteg jódot tartalmaz, ez pedig egy természetes anyagcsere-javító anyag.

Cékla

Ha törődünk a testünkkel, ő is törődik velünk. Erre az egyik legjobb módszer a cékla. Ez az élénk színű gyökérzöldség nem csak jól mutat a tányéron, de tele van béta-cianinnal is, amely egy rákellenes hatású vegyület. A céklában ezen kívül található vas, cink, magnézium és kalcium is, mind-mind nélkülözhetetlenek a szervezet számára. A cékla sok B3-, B6- és C-vitamint, valamint béta-karotint is tartalmaz: ezek a tápanyagok jót tesznek a májnak és a húgyhólyagnak, elősegítik az epetermelést, amely része a szervezet méregtelenítési folyamatának.

Gyömbér

A gyömbér javítja az anyagcserét és kimossa a méreganyagokat a testből. Gingerolt és shogaolt tartalmaz, amelyek elősegítik a jobb emésztést és felgyorsítják a táplálék útját a bélrendszerben. A gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, így megszünteti a hányingert és csillapítja a torokfájást is. Fájó torokra finom és hatékony orvosság a gyömbéres citromtea.

Brokkoli

A brokkoli, a gyerekek ellensége, egy kiváló méregtelenítő növény. A keresztes virágúak egy fontos tagjaként – a többi kereszteshez hasonlóan – olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek ellensúlyozzák a testben felgyülemlett felesleges ösztrogén hatásait. A túl sok ösztrogén hízáshoz, premenstruációs szindrómához és rákhoz vezethet. A brokkoli az egyik legegészségesebb étel, amihez diétázáskor fordulhatunk a test méregtelenítéséért vagy egy egyszerű harapnivalóért az egészségesebb életstílus felé vezető úton.

Hagyma

A hagymák rendkívüli hatással vannak a májra. A nyers hagyma gazdag forrása a kénalapú aminosavaknak, és glutationnal, egy gyorsan ható méregtelenítővel látja el a testet. A hagymákban található egy természetes vérrög-gátló anyag, amely csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. A hagymát általában nyersen, salátában vagy főtt ételek részeként fogyasztják. Mivel gyakran használjuk ezt a zöldséget, sokan folyamatosan érezhetik a jótékony hatásait. Akik még nem, kezdjenek minél előbb hagymát fogyasztani az erős ízéért és a rengeteg gyógyhatásáért!

Ananász

Mindenki kedvenc trópusi gyümölcse a méregtelenítésre is kitűnő. Az ananász jó sok bromelaint tartalmaz – ez egy emésztőenzim, amely segít megtisztítani a vastagbelet és javítja az emésztési folyamatokat. A bromelain segít a fehérjék megemésztésében, csökkenti a test gyulladásait és hozzájárul a zsírok lebontásához is. Az ananászban lévő mangán nyugtatja az idegeket PMS idején. Szürcsölhetünk hideg ananászlevet, vagy ehetjük magában a gyümölcsöt, de hozzáadhatjuk főtt ételekhez vagy salátákhoz is. Az ananász mindenféle formájában finom!

Káposzta

A káposztát nem mindenki szereti, de mindig jó, ha van belőle az asztalon. Remek kénforrás, amely nagyon fontos a vegyületek egyszerű elemekre való bontásában. A kén segít megtisztítani a testet a méreganyagoktól. A káposzta rengeteg vizet tartalmaz, így természetes vízhajtóként is működik, amely kihajtja a felesleges folyadékokat a testből.

A zöldség emellett glükozinolátokat is tartalmaz – ezek organikus vegyületek, amelyek szintén hozzájárulnak a méregtelenítéshez. A káposztában A-, C-, E- és K-vitamin, valamint folát is található. Nem véletlen, hogy az egyik legjobb méregtelenítő étel, amit csak ehetünk.

Alma

Az alma egy rendkívül hatékony méregtelenítő gyümölcs, amely javítja az anyagcserét. Tápanyagokban gazdag és pektint is tartalmaz – egy oldható rostot, amely megtisztítja a testet az adalékanyagoktól és fémektől. Az almában kálium is található, amely segít visszaállítani a folyadékok és elektrolitok egyensúlyát a testben.

Mungóbab

A mungóbab nem csak egészséges, de a fogyást is elősegíti. Tele van fehérjékkel és más tápanyagokkal. Nyersen és főzve is fogyaszthatjuk. Ez a bab is remek méregtelenítő, megtisztítja a testet a magas zsír- és cukortartalmú ételek miatt felgyülemlett toxinoktól.

Búzafű

A búzafű csökkenti a vércukorszintet, így javítja az anyagcserét. Lúgos természetű, és segít fenntartani a vér pH-értékét. A búzafű egy gyorsan ható és igen hatékony méregtelenítő növény, amelyet különböző receptekben használhatunk ínycsiklandó ételek készítéséhez és a gyógyhatásainak kiaknázásához.

Fahéj

A fahéj rengeteg mangánt tartalmaz, amely nem csak a PMS tüneteinek kezelésére jó, de méregtelenít is. Segít a testnek feldolgozni a zsírsavakat és megtartani a vércukorszinteket. Mangán mellett kalciumot is tartalmaz, amely megtisztítja a vért a toxinoktól. A Ceylon fahéj kumarin tartalma alacsony, így gyerekek is azt bátran fogyaszthatják. 

Spárga

A spárga sok nemzet számára igazi ínyencfalat. Kevésbé ismert tény, hogy természetes vízhajtó, amely kimossa a szervezetből a méreganyagokat. A káposztához hasonlóan segít megtartani az egyensúlyt a folyadékok és az elektrolitok között a testben.  A spárga ritka és nagyon finom kiegészítője lehet az ételeinknek, nem beszélve a gyógyhatásairól.

Avokádó

Az avokádó tele van egyszeresen telítetlen zsírokkal, amelyek megakadályozzák az egészségtelen zsírok felszívódását, ezzel megelőzve az elhízást és a szívbetegségeket. Az avokádó csökkenti a koleszterinszintet és tágítja az ereket. A gyümölcsben található glutation nevű vegyület segít a májnak méregteleníteni a szintetikus vegyületeket és kb. 30 féle karcinogént mos ki a testből. Az avokádó olaját gyakran használják samponok és balzsamok készítéséhez, mert dúsítja a hajat és erősíti a hajtöveket.

Kurkuma

A kurkuma vasat, mangánt és rostokat tartalmaz, rendkívül jót tesz az emésztőrendszernek. A magas kurkumintartalma miatt a kurkuma természetes antioxidáns, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő fűszer. Segít megelőzni az ízületi gyulladást, a szívbetegségeket és a rákot. A fantasztikus méregtelenítő hatásai mellett a kurkuma megelőzi az érfalak megkeményedését; csökkenti a sejtekben lerakódott koleszterint és bizonyos enzimek termelésével megelőzi a gyulladásokat. A kurkuma hasonlóan működik a COX-2 gátló szerekhez, amelyeket az ízületi gyulladás okozta duzzanatok és fájdalom csökkentésére használnak. A kurkumát Indiában nagyon régóta használják nap, mint nap az ételek fűszerezéséhez, méregtelenítéshez, a köhögés és a megfázás megelőzéséhez, és aktív hatóanyagként szépségápolásban is a ragyogó bőrért.

Retek

A retek természetes méregtelenítő, amely növeli az epe áramlását a testben, így egészségesen tartja az epehólyagot és a májat. Javítja az emésztést és megtisztítja a testet a méreganyagoktól. A csípős íze és a jótékony hatásai kárpótolják a kellemetlen szagokat, amelyeket főzés közben áraszt.

Koriander

A koriander magjai segítik az emésztést és fenntartják a test egészséges koleszterinszintjeit. A levelei segítenek a méregtelenítésben, megtisztítják a szervezetet az olyan nehézfémektől, mint az ólom és a higany. A koriander leveleit salátaöntetekhez is fel szokták használni. Emellett adhatjuk turmixokhoz, vagy húsos ételekhez is díszítésként.

Gránátalma

A gránátalma az egyik legjobb anyagcsere javító étel. Tele van antocianinnal, amely védelmet nyújt a test számára a gyulladások, a szívbetegségek és a cukorbetegség ellen. Ez a zamatos gyümölcs magában, gabonapehelyhez adva, főtt ételek hozzávalójaként vagy ivólé formájában is fogyasztható. Pár tanulmány szerint a gránátalma lelassítja az öregedés folyamatát, így meggátolja a ráncok kialakulását a bőrön. A gránátalma szabályozza a kollagén termelés gyengülése okozta károkat is a bőrben.

Lenmag

A lenmag is a méregtelenítő- és gyógyhatásairól ismert. Rengeteg tápanyagot tartalmaz, amely elősegíti a belső tisztogatást. A lenmag tele van oldható és oldhatatlan rostokkal, amelyek segítik az egészséges bélmozgást. A magok a koleszterin újra felszívását is meggátolják a vastagbélben.

Citrom

A citrom, amellett, hogy gazdag C-vitaminforrás, méregtelenítő gyümölcs is. Stimulálja az enzimek kiválasztását a jobb emésztés érdekében, és úgy segít a méregtelenítési folyamatokban, hogy a toxinokat vízben oldódó anyagokká alakítja, így azok könnyen kimosódnak a szervezetből. Reggelente egy pohár citromlé az antibakteriális hatóanyagainak köszönhetően máris segít megtisztítani a vért és helyreállítani a vastagbél pH-értékét. A citrom C-vitamintartalma támogatja az immunrendszert is. A citromot többféleképpen fogyaszthatjuk: ihatjuk ivóléként, készíthetünk belőle salátaöntetet, páclevet, de adhatjuk turmixokhoz is. Ez a sokoldalú gyümölcs remek ízt kölcsönöz az ételeknek, és rendkívül egészséges.

Áfonya

Az áfonya, amellett, hogy isteni íze van és kiváló összetevője vagy díszítője mindenféle ételnek, tele van antioxidánsokkal. Az áfonya antocianidin-forrás: ellagsavat és reszveratrolt tartalmaz. Az ellagsav blokkolja azokat az anyagcsere útvonalakat, amelyek rák kialakulásához vezethetnek. Ez a gyümölcs természetes aszpirinként hat: megelőzi a szövetkárosodást krónikus gyulladások esetén, és csillapítja a fájdalmat is. Az áfonya antibiotikus hatóanyagai segítségével megakadályozza, hogy a kártékony baktériumok akadályt képezzenek a húgyutakban, ezzel megelőzve a fertőzéseket. Antivirális tulajdonságai, valamint a proantocianidin nevű fitonutriensek segítségével méregteleníti a testet.

Fokhagyma

A fokhagyma az egyik leghatékonyabb természetesen előforduló méregtelenítő. Erős antivirális, antibiotikus és fertőtlenítő hatásai vannak. A fokhagyma nyersen vagy főzve fogyasztva megvédi a szervezetet a megfázás és más baktériumok ellen, valamint megszabadítja a testet a kórokozó mikróbáktól és megelőzi az endogén méreganyagok termelődését. A fokhygama rengeteg ként tartalmaz; ez is egy fontos méregtelenítő anyag.

Goji bogyó

A goji bogyó gazdag tápanyagokban, C-vitaminban és béta-karotinban, amelyek méregtelenítik a szervezetet. A C-vitamin könnyíti az emésztési és a kiválasztási folyamatokat, a béta-karotin pedig javítja a máj működését.

Leveles kel

A leveles kel hatékony rákellenes tápanyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megtisztítják a testet a veszélyes anyagoktól. Rostban gazdag növény, így a bélrendszer tisztításához is hozzájárul. A kel semlegesíti a cigarettafüstben található vegyületeket és méregtelenítő enzimek termelésére stimulálja a májat.

Barnarizs

Az egészségesebb életvitel érdekében váltsunk barnarizsre! Tele van B-vitaminnal, magnéziummal, foszforral és mangánnal, egyéb méregtelenítő tápanyagok mellett. A barnarizs rostot is tartalmaz, amely tisztítja a vastagbelet. A benne lévő szelén védi a májat és javítja az arcszínt.

Grapefruit

A 25 természetes méregtelenítő étel listáját a grapefruit zárja. Ez a gyümölcs rostokban és tápanyagokban gazdag, és mivel segíti a zsír lebontását a májban, a fogyást is elősegíti. A grapefruitot ivóléként vagy salátában is fogyaszthatjuk.

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 62
Heti: 435
Havi: 2 468
Össz.: 481 101

Látogatottság növelés
Oldal: Anyagcserét javító, és életmentő ételek
“Gyógyszerekre nincs mindig szükség, de a gyógyulásba vetett hitre igen.” - © 2008 - 2024 - erzso-gyogyasz.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »