A mustármag jótékony hatásai
A kicsi sárga magokat leginkább eltevéskor szoktuk használni. Máskor alig jut eszünkbe, hogy vegyünk egy-egy tasakkal belőle, pedig már a legkisebb boltokban is beszerezhető, és szinte ingyen van.
Sok fehérjét, rostot, C-vitamint és számos ásványi anyagot tartalmaz. Gyulladáscsökkentő hatása például a magas szelén tartalmának köszönhető. Emellett pedig nagy mennyiségű magnéziumot tartalmaz, mely hatékonyan csökkenti a migrén és asztma okozta kellemetlen tüneteket. Ha halat készítünk, mindenképpen adjunk hozzá egy kevés mustármagot is, hiszen ez csak még jobban fokozza az Omega 3 jelenlétét.
A mustármag ásványi anyag összetételének köszönhetően segít a reumatikus betegségek kezelésében, a fájdalommal járó gyulladás enyhítésében. Keverhetjük például az otthon elkészített tésztákhoz, szószokba is.
Niacin tartalmának köszönhetően hatékony vérnyomás szabályozóként is funkcionál, közben pedig védi az ereket és csökkenti a koleszterint. Mivel sok B-vitamint, folsavat, riboflavint, niacint és tiamint tartalmaz, segíti az anyagcserét, így az ideális testsúly kialakításában is fontos szerepe van. A mustármag növeli a nyáltermelést, így lehetővé teszi a jobb emésztést.
Antioxidáns tulajdonságának köszönhetőenlassítja az öregedési folyamatokat, véd a gyomor- és bélrák ellen, megakadályozza a rákos sejtek kialakulását és növekedését. A benne levő mustárolaj és a béta-karotinsegíti a fejbőr egészségének megőrzését, beindítja a vérkeringést, serkenti a haj növekedését.
Rosttartalmának köszönhetően megelőzhető a székrekedés és az aranyér is. A mustármag ként tartalmaz, így kiváló gombaölő és antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik, ajánlott fogyasztani belső fertőzések esetén is.Növeli az immunitást, a szervezet azon képességét, hogy könnyebben legyőzze a betegségeket, mivel olyan esszenciális ásványi anyagokat tartalmaz, mint például a vas, mangán, magnézium és réz. Magas a kalcium tartalma is, így a csontok egészségének megőrzésében is nagy szerepet játszik.
forrás: http://twice.hu
A mustár a káposztafélék csoportjába tartozó egynyári növény.
A mustármag a mustárfajok magja. A mustármagból készül a mustár fűszer. Többféle mustár létezik, alapjában véve azonban két fő típust különböztetünk meg: fehér és fekete mustárt. A fehér mustár nagyban termesztett. A magok kerek formájúak, színűk sárga, szagoktól mentesek, enyhén csípős ízzel. A mustár az amerikai konyha elengedhetetlen fűszere.
A fekete mustár magja kívül vörösesbarna színű, belül zöldessárga, apró és gömbölyű. A fekete mustárt lényegében csak a konzervipar és a gyógyszeripar használja.
Gazdag omega-3 zsírsavakban is, emellett tartalmaz még magnéziumot, vasat, foszfort és kalciumot. Fehérjében és rostokban is gazdag, így nemcsak a zsírégetést segíti, de méregtelenít, és emésztésedet is rendbe teszi.
Mustár történelem
A mustárt már az ókorban használták gyógynövényként, de később a görögök és a rómaiak is sokra becsülték. A Sumérok és az Indiánok már i.e. 3000-ben használták a fehér mustár magjait. Európában, így hazánkban is a rómaiak terjesztették el.
A mustármagot a közvélemény régóta ismeri. Hipokratész idejében is ismert volt a mustármag jótékony hatása.
A mustármag több bibliai példabeszédben szerepel, általában a kicsinységük ellenére is nagy erővel és hatással bíró dolgok szimbólumaként, a nagy teljesítményre képes személyes hit és lelkierő példázataként említve.
A mustármag gyógyászati felhasználása
Napjainkban inkább a virsli elengedhetetlen kísérőjeként tartják számon, pedig egészségügyi hatásai ma is jelentősek.
A fehér mustármag érelmeszesedésre, magas vérnyomásra, anyagcsere- és gyomorpanaszokra, epehólyagra, emésztési panaszokra, felfúvódásra és májproblémákra, reumára, isiászra (idegbecsípődés) és bőrproblémákra, pattanásos, kiütéses bőrre, kiválóan alkalmas.
A mustármag nélkülözhetetlen alapanyaga a mustárnak, mely többféle ízesítéssel különböző csomagolásban van jelen piacunkon.
A fehér mustármag a régi népi gyógyászat gyakran használt anyaga. A mustármag általános hatása, hogy a szervezet anyagcseréjét természetes úton szabályozza. A szervezet különböző helyein lévő káros lerakódásokat elhárítja, ezért a vért tisztítja. Így mindazon betegségeknek, amelyek okai az emésztőszervekben és a vér nem tökéletes összetételében keresendők, a mustármag-kúrával kiküszöbölhetőek. Német szanatóriumok vizsgálatai szerint a kúra lényegesen csökkenti az agyvérzésre való hajlamot, és kiválóan alkalmas az emlékezőképesség javítására. Érelmeszesedésre hajlamosaknál kiváló gyógyhatás érhető el vele. Hashajtó hatása ugyan nincs, de bő székletet eredményez, mert a magok emulziója fokozatosan letisztítja a bélfalra tapadt, beszáradt bélsármaradványokat. Segít meggyógyítani a bőrön jelentkező betegségeket, hibákat (pattanások, ekcéma, viszketegség), megszünteti a körmök törékenységét, és a hajhullás megakadályozásában is van szerepe. Különböző zsírsavai szerepet játszanak az emésztőrendszer fertőtlenítésében.
A mustármag annak ellenére, hogy parányi, tele van hasznos tápanyagokkal. Nagyon magas a szelénium- és a tripofánaminosav-tartalma, melynek hatására csökken az étvágyad, és kevésbé kívánod majd a magas cukortartalmú ételek fogyasztását.
A mustármag hatása egészségügyi szempontból igen sokrétű.
A mustármag szelén tartalmának köszönhetően az egyik legfigyelemreméltóbb hatása, hogy megvédhet bennünket a rákos sejtek növekedésével szemben, mivel megfelelő ellenállást biztosít. Lassítja a rákos sejtek fejlődését és antioxidánsként is működik.
Azok számára, akik ízületi fájdalmakkal, reumával küzdenek, mindenképp hasznos a mustármag fogyasztása – a jótékony hatás a szelén- és magnéziumtartalomnak köszönhető.
A mustármagot fogyasztók körében csökkennek a migrénes panaszok. Fogyasszunk a halhoz csipetnyi mustárt, és máris fokozzuk a halban található Omega-3 zsírsav jótékony hatását.
Légzési problémákra a mustármag vagy általában a mustár fogyasztása ismert, mint a légutak beszűkülésének ellenszere.
Vérnyomásra és menopauzára is jók a mustármagban található tápanyagok, így a réz, a vas, a magnézium és a szelén a vérnyomás szabályozásában működik közre és megkönnyebbülést hoz menopauza idején.
A mustármag hatása az asztmások számára is segítséget jelent. A réz, szelén, a vas és a magnézium, melyek megtalálhatók benne, képesek megelőzni az asztmás rohamokat.
Mustármag kúra
6 hétig minden reggel és este 1-1 teáskanálnyi fehér mustármagot nyelj le összerágás nélkül és utána igyál meg legalább 3 dl vizet.
A kúrát egy évben kétszer, háromszor javasolt megismételni. Gyógyhatása abban áll, hogy a szervezeten emésztetlenül átmenő magok emulziói kioldódnak és a bennük lévő anyagok a belekben lerakódott, bélfalra tapadt bélsártól megtisztítják a szervezetet.