“Gyógyszerekre nincs mindig szükség, de a gyógyulásba vetett hitre igen.”

“Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság között. A miénk a döntés, nem pedig bárki másé.” (Richard Bach: Illúziók)

Ibolya: Betegség ellen

ibolya.jpg

Ibolyaszirup:

1 dl vízzel leforrázunk 5 dg ibolyavirágot és gyökeret. 24 órai állás után leszűrjük, a felmelegített szüredékben 15 dg cukrot v. mézet feloldunk. Meghűlés, köhögés, kétóránként 1 ek, köptetőszer.

Ibolyaolaj:

Üvegbe ibolyafüvet , felönteni olivaolajjal, napon érlelni 30 napig. Szűrés. Bedörzsölés fejfájásnál, lázas betegnél.

Ibolya zselé: 

ibolya_zsele.jpg

Illatos ibolya - fél literes edény legyen púposan tele, persze nem nyomkodva)

7-8dl víz
a citrom leve (átszűrve)
400gr cukor
1 zacskó 3:1 dzsemfix

Illatos ibolyából szedjünk bő fél liternyi, lehetőleg teljesen kinyílt virágot, minél tisztább helyről és minél sötétebb szirommal. Dobozban szállítsuk, hogy minél kevésbé törjön. Figyeljünk az apró bogarakra is és az ibolyákat minél hamarabb dolgozzuk fel.

Tegyük egy tálba (de ne fém tálba) az ibolyákat, majd lobogó forró vízzel öntsük le az ibolyákat, egy kanállal keverjük meg, hogy biztosan minden virág a víz alatt legyen, majd hagyjuk ázni, minimum kettő órát, maximum egy éjszakán át.

Másnap szűrjük le az áztató vizet, ami ekkora kékeszöld lesz, a benne ázó szirmok meg majdnem fehérek

A lének fél liternek kell lennie. Öntsük egy nagyobb lábasba a furcsa színű, de illatos levet, majd öntsük hozzá a szűrt citrom levet és máris jön a varázslat: gyönyörű lilás lesz a levünk. Adjuk hozzá a cukrot és a dzsemfixet is és sűrűn kevergetve forraljuk fel. Vigyázat: nagyon felhabzik! Körülbelül fél percig forraljuk erősen, majd zárjuk el a gázt, hagyjuk hogy a habzás megszűnjön, pár percet hagyjuk hűlni, akkor a maradék habot kanalazzuk le.

Sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.

Elkápráztató, illatos, ínycsiklandó különlegesség!

 

Ibolya: Betegség ellen

A virágokat és a hajtásokat mézben tartósíthatjuk, a gyöktörzset szárítjuk.

Légúti betegségek, makacs, hurutos köhögés, légcsőhurut, mindenfajta akut és krónikus légúti betegség esetén használjuk. Teáját hisztéria, félelemérzettel párosuló szívpanaszok, izgalmi állapotok, álmatlanság esetén fogyasztjuk.

Alaprecept: 2,5 deci forró vízzel leöntünk 2 teáskanálnyi szárított drogot és 5 percnyi áztatás után leszűrjük. Fokozhatjuk a hatást, ha a teát mézzel ízesítjük.

Etnofarmakológiai kutatásokat végeztek Pakisztánban és Indiában, több növényt is megvizsgáltak, köztük az illatos ibolyát is. Pakisztánban azt találták, hogy ez az aprócska virág nagyon jó lázcsillapító, hatása vetekszik az aszpirinével. Ugyanakkor Indiában elsősorban mandulagyulladás kezelésére használják.

Konyhai felhasználása

Sütemények, pudingok, fagylaltok, saláták díszítésére alkalmasak az illatos lila virágok, de jégkockát is dekorálhatunk velük (egyszerűen belefagyasztjuk a vízbe). Angliában csokoládét töltenek ibolyakrémmel, Franciaországban likőrt készítenek belőle.

Kandírozott ibolyaszirom

Habzásig verünk egy tojásfehérjét, majd egyenként belemártjuk a szirmokat és porcukorba forgatjuk. Meleg helyen teljesen kiszárítjuk, majd jól záródó üvegben tároljuk.

Különleges ibolyakrém

2,5 deci tejszínt 10 deka cukorral felforralunk, hozzáadunk egy maroknyi friss ibolyaszirmot. 15 perc múlva átszűrjük. 7,5 deci tejszínben elkeverünk 6 tojás sárgáját és lassanként hozzákeverjük az ibolyás tejszínt. Tűz fölött sűrűre főzzük, majd 25 gramm oldott zselatint és négy tojás keményre vert habját keverjük hozzá. Poharakba töltjük és szirmokkal díszítjük.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 216
Heti: 478
Havi: 1 829
Össz.: 480 462

Látogatottság növelés
Oldal: Ibolya mint gyógyító
“Gyógyszerekre nincs mindig szükség, de a gyógyulásba vetett hitre igen.” - © 2008 - 2024 - erzso-gyogyasz.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »