A medvehagyma a hagyma nemzetséghez tartozó növény, amely egyre több helyen fordul elő hazánk erdeiben. Élőhelye elsősorban a nedves, árnyékos, enyhén savas talajú erdők. Hazánkban leginkább a gyertyános, tölgyes és bükkös erdőkben fordul elő nagyobb számban. Nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják, de hazánkban a vaddisznó is igen kedveli, és nagy mennyiségben fogyasztja.
A medvehagyma – vagy más néven kígyóhagyma, vadfokhagyma, sási hagyma – szedési ideje tavaszra, március-áprilisra, még a növény virágzása előtti időszakra tehető. A növény levelei erősen fokhagyma illatúak, ezt hasznosíthatjuk. Célszerű frissen fogyasztani, mert szárítva veszít gyógyhatásából.
A szedésnél fokozottan figyelni kell arra, hogy nagyon könnyen összetéveszthető a Májusi gyöngyvirággal. A két növény összetévesztésének komoly egészségügyi kockázata van, ugyanis ha véletlenül gyöngyvirág levelet fogyasztunk el medvehagyma helyett, az akár halálos mérgezést is vonhat maga után!
Miért hasznos és egészséges a medvehagyma?
- akárcsak a fokhagyma, a medvehagyma is csökkenti a vérnyomást és a vérzsírt is,
- erősíti az immunrendszert a magas C-vitamin tartalmának köszönhetően,
- a népi gyógyászatban felső légúti megbetegedések megelőzésére, illetve a kialakult betegség tüneteinek enyhítésére használták,
- javítja az emésztést, fokozza az étvágyat,
- minimálisan véralvadásgátló hatással is rendelkezik,
- szintén népi megfigyelés, hogy a medvehagymás borogatás a bőrfelszín gombás megbetegedéseire is gyógyír lehet,
A medvehagyma helye a táplálkozásban
A medvehagymát nem csak egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt fogyaszthatjuk, hanem egyszerűen csak azért is, mert finom! A medvehagyma levelének és hagymájának íze a kertekben termesztett fokhagymáéhoz megtévesztésig hasonlít, így különböző sült húsokhoz, pörköltekhez, de akár sütemények elkészítéséhez is használhatjuk.
Természetesen a medvehagyma levele nyersen is fogyasztható, van, aki vajas kenyérre szórva fogyasztja el, de vannak, akik saláták alapanyagaként is előszeretettel használják a medvehagyma fogyasztható részeit. Levesek, burgonyás ételek fűszerezésére is alkalmas, de főzhetünk belőle akár medvehagyma-krémlevest is!
Használatától nem kell félni: míg nyersen igen erőteljes illata van, addig megfőzve, megsütve ezt az illatot elveszíti és csak a kellemes aromája marad.
forrás:http://www.magro.hu/agrarhirek/szakcikkek/mindent-a-medvehagymarol/